Parallelle arbeidsmarkt
Ondanks beleid van de overheid en economische voorspoed blijven veel mensen aan de kant. Zo’n 1,6 miljoen mensen ontvangen in Nederland een uitkering. Totaal 810 duizend mensen hebben een arbeidsongeschiktheidsuitkering, 378 duizend een een WW-uitkering en 400 duizend kregen bijstand*. En dan zijn er nog veel mensen werkloos zonder uitkering en die ook graag willen en kunnen werken. Het bedrijfsleven heeft daarvoor niet voldoende banen en mensen zijn lang niet altijd geschikt om direct geplaatst te worden. Tegelijk blijft er veel werk in de samenleving liggen omdat dit regulier niet te bekostigen is. Daarom moeten we een parallelle arbeidsmarkt creëren. Parallel, omdat de principes en instituties uit het verleden geen oplossing bieden. De parallelle arbeidsmarkt is een oplossing die recht doet aan iedereen die wil werken. Daar moeten de nodige heilige huisjes voor omver. Dat houdt ons niet tegen. We zoeken samenwerking met publieke en private partijen die met ons de parallelle arbeidsmarkt willen ontwikkelen. *Bron: Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR).
Onze aanpak
Om de parallelle arbeidsmarkt vorm te geven concentreren we ons op vier lijnen: gemeenten, nieuwe ondernemingsstructuren, sociale werkbedrijven en experts uit wetenschap en praktijk.
Werkinnovatie Prijs
Wij lanceren in samenwerking met Cedris de Werkinnovatie Prijs. Hiermee dagen we sociale werkbedrijven en sociaal ondernemers uit om met ideeën te komen voor nieuwe betaalde banen voor maatschappelijk waardevol werk.
Ons onderzoek
Wij vroeg ruim duizend Nederlanders wat zij verstaan onder maatschappelijk waardevol werk. Hoe moeten we dit organiseren en financieren? En wat zijn mogelijke voorbeelden van maatschappelijk waardevolle banen?
Download de whitepaper!
De enorme krapte op de arbeidsmarkt is moeilijk voor te stellen als we zien dat 1,6 miljoen mensen langs de kant staan. Mensen waarvan een groot deel graag aan de slag gaat en die ook een waardevolle bijdrage kunnen leveren. Start Foundation heeft hier een oplossing voor: de Parallelle Arbeidsmarkt. De Parallelle Arbeidsmarkt kent bovendien een sluitend business model.
Hoe dit werkt? Dat leest u in de whitepaper Parallelle Arbeidsmarkt.

Kosten-batenanalyse basisbaan
Het fenomeen van de zogeheten basisbaan mag zich in toenemende mate in belangstelling verheugen. Dat vinden wij van Start Foundation a priori positief. Immers, zoveel mogelijk mensen via werk aan de samenleving mee laten doen is belangrijk. Maar we moeten kritisch blijven en onszelf niet te snel rijk rekenen. Wij deden onderzoek naar de eerste twee pilots met basisbanen in Nederland.
Gerelateerde artikelen:
Trouw: ‘De overheid moet geen inkomen, maar banen garanderen’
De Helling: reactie Jos Verhoeven en Ton Wilthagen op artikel Menno Fenger
De Helling: basisbaan en P-markt, sympathiek maar ontoereikend (door Prof. Dr. Menno Fenger)
Movisie Participatielezing: de tijd lijkt rijp voor de parallelle arbeidsmarkt
TC Tubantia: De bijstand is géén gevangenis, meneer Buma, maar een vangnet
Sociaal Bestek: De inclusieve arbeidsmarkt: tussen droom en daad
Sociaal Bestek: Geen uitkeringen meer: van sociale naar participatiezekerheid
FD: Participatiebanen zijn niet duur, als je de maatschappelijke baten berekent
Telegraaf: Wilthagen en Verhoeven pleiten voor een drastische ommezwaai
Voor meer informatie:

Nieuws
Interview Concern voor Werk 🏆 finalist Werkinnovatie Prijs
19/11/2020Gebruikte zonnepanelen ontmantelen is goed voor het milieu en voor nieuwe banen voor mensen die op eigen houtje moeilijk aan een werkplek komen. Dat is de basisgedachte achter het project ‘Op weg naar een zonnige toekomst’ van Concern voor Werk uit Lelystad.
Interview Larcom 🏆 finalist Werkinnovatie Prijs
16/11/2020Een tot betaalbare woning omgebouwde zeecontainer, gemaakt door werkzoekenden die moeilijk aan een baan komen. Dat is de inzet van een coproductie van Werkleerbedrijf Larcom en bouwbedrijf ZeecontainerWoningen uit Ommen. De woningmarkt en arbeidsmarkt varen er wel bij.
Interview Noordenveld 🏆 finalist Werkinnovatie Prijs
11/11/2020Statushouders en ex-gedetineerden die biologisch geteelde gewassen van het land gaan halen. Dat is de crux van De Eerste Wijk in Noordenveld in Drenthe. Het project haalt zijn inspiratie uit het verleden, want op dezelfde plek vestigde zich een eeuw terug al een ideële arbeidskolonie.
Interview De Zuidhoek 🏆 finalist Werkinnovatie Prijs
6/11/2020Een slim, elektrisch en fijnmazig vervoersnetwerk dat kwetsbare ouderen op Schouwen-Duiveland uit hun isolement verlost. Goed voor het klimaat, de leefbaarheid in de kleine dorpen én de werkgelegenheid, want achter het stuurwiel zitten mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.
Interview Pantar 🏆 finalist Werkinnovatie Prijs
4/11/2020Van afval tot grondstof voor oesterzwammen en zeep. Dat is het oogmerk van de Circulaire Hub in Amsterdam. Het project moet 120 nieuwe banen scheppen voor mensen voor wie het moeilijk is regulier werk te vinden.